We hebben allemaal geleerd dat hard werken loont en wie maar hard genoeg zijn best doet, kan heel ver komen. Met die instelling is na de Tweede Wereldoorlog het land weer opgebouwd en hebben de babyboomers hun carrière opgebouwd en kapitaal vergaard. Maar is dit nog steeds de juiste manier om in het leven te staan, of is het tijd voor een nieuw paradigma? Als we het leven vergelijken met een rivier, dan zijn de meeste mensen in de westerse samenleving gewend om tegen de stroom in te peddelen. En hoe harder ze peddelen, hoe meer ze worden bewonderd. Wanneer ze dan dingen voor elkaar krijgen, worden ze alom geprezen en zien anderen hier in bevestigd: dàt is hoe je iets bereikt! Maar wat als je stopt met peddelen, en je door de stroom mee laat nemen? Dat zal voor de meeste mensen ongemakkelijk voelen. Als iets gemakkelijk gaat, kan het dan wel iets van waarde opleveren? En ben je dan niet lui, als je de 'makkelijke weg' kiest? Je hebt op ieder moment een keuze: ga je tegen de stroom in peddelen, of stop je met peddelen en laat je je door de stroom meevoeren? In het eerste geval raak je een hoop energie kwijt, is er steeds sprake van weerstand en kom je onderweg gevoelens van frustratie en irritatie tegen, woede en uiteindelijk misschien zelfs uitputting en depressie. In het tweede geval kom je in een flow: je ervaart ontspanning, energie en inspiratie, dingen gaan als vanzelf, de juiste mensen en situaties komen op het juiste moment op je pad, je kan steeds meer jezelf zijn en komt steeds dichter bij de realisatie van je dromen. Dit wil niet zeggen dat als je kiest voor stroomafwaarts, in plaats van stroomopwaarts, je dan niet hard werkt. Op een dag dat je in de flow zit en de inspiratie voelt, werk je misschien wel 12 uur door en verzet je bergen. Maar daar heb je dan de energie voor, het voelt goed en aan het eind van de dag heb je een tevreden gevoel. De dag erna voert de stroom je misschien door een rustiger stuk en voel je dat je een wandeling in de natuur nodig hebt, om de balans weer te herstellen. Misschien herken je wel dat je de ene dag met veel ontspanning en plezier kan werken, en de andere dag voelt het alsof alles moeilijk gaat. Bijvoorbeeld omdat je dan liever iets anders zou doen, maar jezelf toch aan het werk zet, omdat het nou eenmaal van je verwacht wordt; je hebt het idee dat je geen keus hebt. Met frisse tegenzin ga je aan de slag, worstel je je door een portie frustratie en irritatie, dingen lukken niet en duren langer dan je wilt, en eind van de dag ben je op. Op zo'n dag peddel je tegen de stroom in. Niet doen!
Begin met het herkennen wanneer je tegen de stroom in aan het peddelen bent. Merk de spanning in je lijf op, de 'minder plezierige emoties', de weerstand, het gevecht, alle moeite die je doet. En maak een keuze: ga je hiermee door, of ga je het anders doen? Stop met peddelen. Haal een keer diep adem, ontspan je nek en schouders, je voorhoofd en kaken, en voel de rest van je lijf ontspannen. Als je je aandacht naar je lichaam brengt, wordt het rustiger in je hoofd en kun je beter luisteren naar je innerlijke stem, die je vertelt welke kant de stroom je op wil voeren. Luister naar die innerlijke stem: is het tijd om van baan te veranderen, of eindelijk te beginnen met het schrijven van dat boek, of om in plaats van nu het huishouden te doen, even op de bank te zitten en voor je uit te staren? Als je voelt dat je het anders wilt doen, loop je in eerste instantie wellicht tegen allerlei beperkende overtuigingen aan, zoals 'als het geen moeite kost, is het eindresultaat ook niets waard', of 'ik heb geen keuze, ik moet wel'. Onderzoek je beperkende overtuigingen: weet je zeker dat het echt waar is? Je kan het eenvoudigweg testen: ga het eens een tijdje anders doen en kijk hoe dat uitpakt. Hoe laat je je meevoeren door de stroom als je iets te doen hebt dat je moeilijk of niet leuk vindt? Op zo'n moment zal je meer dan ooit geneigd zijn om hard te gaan 'peddelen'. Maar wat als je het op een andere manier kan gaan bekijken, waardoor je er wel plezier in krijgt? Wees creatief en kijk hoe je er voor jezelf een uitdaging of een spel van kan maken, zodat iedere stap van het proces die je zet, je voldoening geeft. Door er op een andere manier naar te kijken, laat je de weerstand los, en is er geen sprake meer van stroomopwaarts peddelen. Uiteindelijk kun je natuurlijk wel dingen bereiken door je best te doen. Die titel was vooral bedoeld om de 'mind' te prikkelen. Het gaat om de manier waarop. Stroomopwaarts, tegen de weerstand in, of stroomafwaarts, go with the flow. Als 'je best doen' een gevecht wordt, en je bereikt maar niet wat je wilt, of je put jezelf uit, ervaart irritatie en frustratie; stop dan en laat de stroom je boot keren en je in de juiste richting voeren.
0 Comments
In de 21e eeuw hebben we meer vrije tijd dan we ooit hebben gehad sinds het begin van de landbouwrevolutie, zo’n 10.000 v.Chr. Vóór die tijd waren we jagers-verzamelaars, en na een paar uur jagen dan wel verzamelen per dag, hadden we veel vrije tijd, zoals Yuval Noah Harrari beschrijft in zijn boek Sapiens [1]. Maar vanaf het moment dat we landbouw gingen bedrijven, kreeg de mens méér en méér werk.
De afgelopen eeuw is die hoeveelheid werk weer afgenomen, door alle machines en apparaten die ons dingen uit handen nemen. Toch zijn we drukker dan ooit, lijkt het. Met hobby’s, een uitgebreid sociaal leven, sporten als noodzaak in een voornamelijk zittend bestaan, social media, en wellicht een gezin. We zijn bijna continu bereikbaar voor de hele wereld. En we krijgen meer prikkels dan ooit. De hoge burn-out cijfers geven een alarmerend signaal af: een aanzienlijk deel van de bevolking bezwijkt onder chronische stress. Raakt oververmoeid. Opgebrand. De kosten hiervan voor bedrijfsleven en samenleving zijn enorm. Hoe kunnen we het tij keren? Met twee eeuwenoude methodes: yoga en meditatie. Beide trainingssystemen leren de mens om bewust te ontspannen. De aandacht naar binnen te keren, in tegenstelling tot het continu op andere mensen en de omgeving gericht zijn. Onze gedachten waar te nemen, in plaats van er aan overgeleverd te zijn en ons er door te laten sturen. Yoga en meditatie maken ons bewuster van onze gedachten, lichaamssignalen en intuïtie. Daardoor kunnen we andere keuzes gaan maken, bijvoorbeeld keuzes die de stress in ons leven verminderen. En wanneer er wel sprake is van stress, merken we dat eerder op en kunnen we er anders mee om gaan. We kunnen er voor kiezen bewust te ontspannen en herstellen wanneer we dat willen. Zelfs in een situatie die door de meeste mensen als stressvol ervaren wordt, kun je door de beoefening van yoga en meditatie leren om in diezelfde situatie geen stress te ervaren. Stress ontstaat namelijk meestal niet als gevolg van een reële bedreiging (zoals een dolle stier die op je af dendert), maar als gevolg van een bedreiging die alleen in onze gedachten plaatsvindt. Het voert wat ver om daar hier dieper op in te gaan, maar zo werkt het echt. [Voor managers en executives die hier graag op individuele basis in getraind zouden willen worden, biedt Yogayounity individuele sessies en online coaching.] Dit proces vergt behoorlijk wat oefening en daar kunnen we een leven lang mee door gaan. Echter, het resultaat is geweldig. Naarmate we hier vaardiger in worden, ervaren we steeds meer kalmte, wat er om ons heen ook gebeurt. De mate van persoonlijk leiderschap groeit. We zijn steeds meer aanwezig in het moment. Ècht aanwezig. Met Yogayounity willen we een bijdrage leveren aan deze groei in bewustzijn in het bedrijfsleven. Met laagdrempelige en effectieve sessies van 30 minuten, waarin mensen worden getraind en tools krijgen om in het dagelijks leven anders met stress om te gaan. Met wekelijks één à twee sessies merkt men al snel verschil. En doordat de sessies eenvoudig een vast onderdeel gemaakt kunnen worden van de werkweek, blijven deelnemers zich verder ontwikkelen en hun vaardigheden verdiepen. Meer weten of een proefsessie aanvragen? Neem contact met ons op! Ons gratis e-book "Effectief ontspannen in 4 minuten" vraag je hier aan.
Wat doet u om mentaal gezond te blijven? De meeste mensen weten dat ze gezond moeten eten en regelmatig bewegen om hun lijf gezond te houden. Maar weinig mensen staan bewust stil bij manieren om hun mentale gezondheid goed te houden. Totdat het te laat is, en ze met een burn-out thuis komen te zitten, bijvoorbeeld.
Net zoals we maatregelen kunnen nemen om fysiek gezond te blijven, kunnen we ook actief voor onze mentale gezondheid zorgen. Yoga helpt u op de volgende vier manieren om uw mentale gezondheid goed te houden: 1. U leert beter met stress omgaan, doordat u anders leert ademen. Door de rustige en diepe buikademhaling die u leert toepassen bij yoga, activeert u het parasympatisch zenuwstelsel, waardoor uw lichaam in een toestand van rust en herstel komt. Hoe vaker u dit oefent tijdens yoga, hoe meer het een gewoonte wordt die u ook buiten de yogabeoefening om toepast. Dit is een hele eenvoudige en effectieve tool om anders met stress om te gaan. 2. U wordt rustiger in uw hoofd doordat u uw aandacht naar uw lichaam brengt. Tijdens de yogabeoefening brengt u steeds uw aandacht naar uw lichaam. En als u met uw aandacht bij uw lijf bent, bent u niet tegelijkertijd ook druk in uw hoofd en in gedachten. In het begin zult u wel merken dat uw aandacht nog snel heen en weer gaat tussen lijf en hoofd. Maar oefening baart kunst en op den duur kunt u uw gedachten steeds makkelijker tot rust brengen door uw aandacht in uw lijf te houden. Kunt u dan nog wel nadenken? Ja! U kunt autorijden, vergaderen of koken én tegelijkertijd voelend aanwezig zijn in uw lichaam. Maar al die zinloze gedachten (die we vaak ook nog continu herhalen), nemen af. Wat een rust en helderheid levert dat op! 3. U leert ongemak accepteren. Mensen zijn gericht op comfort en willen het liefst zo snel mogelijk af van alles wat niet prettig of leuk is. Maar soms is het leven nou eenmaal niet prettig of leuk. Bijvoorbeeld omdat we iemand verliezen en intens verdriet ervaren. Dat hoort er bij. Yoga leert ons daarmee omgaan. De yogahoudingen zijn vaak uitdagend, zeker als u ze langere tijd aanhoudt. De ene keer voelt het oncomfortabel in uw lijf, de andere keer is het uw mind die het te lang vindt duren en graag door wil naar de volgende houding, of weg uit de les. U traint uzelf om op zo’n moment door te ademen, erbij te blijven en te accepteren dat dit nu is wat het is. Een vaardigheid die vaak van pas komt in het dagelijks leven! 4. U leert de aandacht bij uzelf te houden. In de yogales leert u om met uw aandacht bij uzelf te blijven. Niet naar de buurman te kijken die dieper in de houding komt dan u, of naar de dame voor u die zo’n mooi shirt aan heeft. U leert u niet af te laten leiden door geluiden die van buiten komen, of gedachten aan wat u later vandaag gaat doen. In een maatschappij waar we zo gewend zijn om continu onze aandacht naar buiten te richten, hebben we te maken met erg veel prikkels op een dag. En merken we vaak niets eens op hoe het met onszelf gaat, en wat we zelf nodig hebben. Yoga leert u om meer “bij uzelf te blijven”, waardoor u beter voor uzelf kan zorgen, beter met prikkels om kan gaan en u minder druk maakt om wat anderen vinden. Lichaam en geest worden vaak nog gezien als twee los van elkaar staande elementen. Tegenwoordig is echter wel bekend dat deze twee elkaar sterk beïnvloeden. Zo blijkt stress één van de factoren te zijn die leiden tot rugklachten, carpaal tunnelsyndroom, spanning in nek- en schouders en hoofdpijn. Toch focussen werkgevers zich in hun verzuimpreventie vaak nog vooral op het fysieke: het inrichten van de werkplek, veiligheid en het aanbieden van een sportprogramma.
Op geestelijke gezondheidskwesties rust nog altijd een taboe. Maar feit is, dat een groot deel van het verzuim (23,9% in 2017) geheel of gedeeltelijk wordt veroorzaakt door het werk. Dit verzuim duurt gemiddeld langer en wordt met name veroorzaakt door psychische arbeidsbelasting. De werkgever wordt door de wet verplicht maatregelen te treffen om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werk schade lijdt. Voor deze 23,9% kunnen werkgevers dus nog beter zorgen. Bedrijfsyoga kan hierbij helpen, op twee manieren: zowel preventief als in het behandelen van bestaande klachten. Hoe werkt dat? Terwijl je aan het werk bent, en je focust op een deadline, productiviteit, een volle agenda en to-do list, wordt je sympathisch zenuwstelsel geactiveerd (ook wel bekend als het vechten-of-vluchten systeem). Hartslag en bloeddruk gaan omhoog, de ademhaling versnelt, er worden stresshormonen aangemaakt. In deze staat van zijn, ben je je vaak niet bewust van lichaamssignalen en ben je niet bewust bezig met de juiste houding en regelmatig opstaan en even iets anders doen. Door yoga wordt je je bewuster van je houding en lichaamssignalen en leer je om zelf het parasympatisch zenuwstelsel (het tegenovergestelde van het vechten-of-vluchten systeem) op tijd te activeren. Het is gebleken dat het beoefenen van yoga pijn vermindert, spanning verlicht, het risico op letsel vermindert, de houding verbetert, communicatie verbetert, energie en aandacht spanne vergroot, en het gevoel van algemeen welzijn verbetert. Een belangrijke rol hierin speelt de ademhaling. De ademhaling is de enige lichaamsfunctie die onbewust plaatsvindt zonder dat je er iets voor hoeft te doen, maar die je ook bewust kan sturen. Als je leert je adem te beïnvloeden, kun je daarmee beïnvloeden hoe je je emotioneel en lichamelijk voelt. In een kleine onafhankelijke studie naar het effect van bedrijfsyoga, bleek dat deelnemers die meededen aan yogalessen, minder verzuimdagen hadden als gevolg van ziekte of lichamelijke klachten, minder spanning en stress ervoeren, en zich over het algemeen beter voelden dan degenen die niet meededen met yoga. Ook was er bij de werknemers die yoga deden sprake van meer bedrijfsmoraal en een verbeterde communicatie. In tegenstelling tot wat met sporten kan gebeuren, loop je met yoga niet het risico om lichaam of geest nog méér onder druk te zetten. Yoga ontspant zowel lichaam als geest. En als je de houdingen en ademhalingstechnieken eenmaal geleerd hebt, kun je ze zelfstandig uitvoeren, waar en wanneer je maar wilt. Een preventie tool waar je de rest van je leven iets aan hebt. Bronnen: https://www.volksgezondheidenzorg.info https://content.iospress.com Veel mensen zeggen geen tijd te hebben voor bijvoorbeeld meditatie, yoga, lezen, of eindelijk eens dat boek schrijven dat ze al zo lang in hun hoofd hebben zitten. En velen zouden wel meer willen bewegen, of sporten, maar komen na een drukke dag thuis en hebben ’s avonds de puf niet meer om dan nog de deur uit te gaan. Toch gaat het hier om dingen die je kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren. Dingen waarvan we diep van binnen weten, dat ze belangrijk voor ons zijn. Want we willen best méér energie, ons rustig en in balans voelen, fit zijn en ons blijven ontwikkelen. Maar hoe dan? Er is een manier om dit te bereiken, die voor iedereen toegankelijk en toepasbaar is. HET OCHTENDRITUEELVeel mensen komen uit bed op het moment dat ze precies genoeg tijd hebben om te doen wat er gedaan moet worden, voordat ze naar hun werk kunnen, of de kinderen naar school moeten brengen. Sommigen zetten de wekker wel eerder, maar drukken een paar keer op snooze voordat ze opstaan. Mensen met een ochtendritueel daarentegen, staan vroeger op dan nodig, zodat ze tijd hebben voor iets extra’s, dat allereerst henzelf en daarmee ook hun omgeving ten goede komt. Een ochtendritueel kan uit verschillende dingen bestaan en is voor iedereen anders. Zo schijnt Bill Gates iedere ochtend eerst een uur te sporten, Ariana Huffington mediteert iedere ochtend een half uur en onderdeel van het ochtendritueel van Tony Robbins is een koud bad. Je hoeft niet gelijk om twee uur vóór je eerste afspraak op te staan, zoals Barack Obama. Vijf minuten is al mooi, en winst ten opzichte van helemaal niets. “Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and able to shoot lasers out of his eyes.” Benjamin Franklin WAAROM EEN OCHTENDRITUEELJe dag bewust beginnen met een aantal dingen die belangrijk voor je zijn, maakt dat je je dag proactief begint. Je hebt de hele dag profijt van hetgeen je ’s ochtends al gedaan hebt. Je voelt je waarschijnlijk fitter, energieker, blijer, meer in balans. Tegen de tijd dat de rest van je dag begint, heb je al een aantal dingen gedaan die belangrijk voor je zijn, zodat je ze niet uitstelt en excuses verzint om het toch niet te doen. En je creëert extra tijd, door eerder op te staan. OK, misschien ben je die tijd ’s avonds kwijt, als je nu eerder naar bed gaat. Maar dan nog: wat doe jij altijd voor zinvolle dingen het laatste uur voordat je gaat slapen? Tupperware CEO Rick Goings about meditation: “For me, it’s a practice that not only burns off stress, but gives me fresh eye to clarify what’s really going on and what really matters”. HOE KAN EEN OCHTENDRITUEEL ER UIT ZIENHal Elrod beschrijft in zijn boek “The Miracle Morning” zes elementen waar het ideale ochtendritueel uit kan bestaan. Als je deze zes elementen dagelijks toepast, schrijft hij, kun je op alle levensgebieden succesvol zijn. Gelukkig definieert hij succes hier niet als “veel aanzien, macht en geld”. De definitie van succes is voor iedereen anders. Maar de kern is wel dat je niet genoegen neemt met minder dan wat er mogelijk, en je steeds meer “je beste zelf" bent. Hij geeft het volgende voorbeeld van een ochtendritueel van een uur:
“Your level of success will rarely exceed your level of personal development, because success is something you attract by the person you become.” Jim Rohn HOE BEGIN JEBedenk allereerst welke elementen je terug wilt laten komen in jouw ochtendritueel. Denk daarbij aan de verschillende onderdelen: fysiek, mentaal en spiritueel. Waarbij spiritueel niet zweverig hoeft te zijn. Je bent meer dan een lichaam en een intellect. Er is ook een gevoelsniveau, en intuïtie, een dieper weten. Door ook daar aandacht aan te schenken, breng je verdieping in je bestaan. En wellicht ook meer zingeving, vertrouwen, en een gevoel van verbinding met de wereld om je heen. Vervolgens is het belangrijk dat je de wekker vroeger zet dan je gewend bent. Als je normaal om 7 uur opstaat wanneer je om 8.30 uur de deur uit moet, sta je nu vóór 7 uur op. Begin klein, met bijvoorbeeld vijf of tien minuten, zodat de kans groot is dat je het volhoudt. En als je eenmaal ervaart hoeveel het je brengt, en je niet anders meer wilt, kun je je ochtendritueel uitbreiden en nog vroeger opstaan. Je kan er voor kiezen om vroeger naar bed te gaan, maar wellicht is dat niet eens nodig. Het kan ook zijn dat jouw ochtendroutine je zoveel energie geeft, dat je met minder slaap af kan. Of dat je eigenlijk toch al meer sliep (of langer snoozde) dan nodig. Mijn ervaring is dat het gevoel waarmee je gaat slapen, bepaalt hoe je wakker wordt. Ik heb eens een tijdje met 4 uur slaap gedaan, en voelde me “on top op the world”. Terwijl als ik ga slapen met de gedachte “over zes uur gaat de wekker al, ik zal morgen wel moe zijn”: dan ben ik ook morgen ook moe. Voor de fervente snoozers onder ons: zorg dat je je bed uit moet om je wekker uit te zetten. Leg je sportkleding de avond van tevoren klaar en trek die gelijk aan, of spring onder een koude douche. Kijk ook dit filmpje met Mel Robbins eens, over “the 5 second rule to get out of bed”. “If you really think about it, hitting the snooze button in the morning doesn’t even make sense. It’s like saying “I hate getting up in the morning – so I do it over … and over … and over again.” Hoe maak je hier een gewoonte van, die nauwelijks nog moeite kostDe eerste ochtend begin je misschien nog vol enthousiasme, de tweede dag spring je ook nog uit je bed, en de derde dag denk je “nou, misschien blijf ik nu toch nog maar even liggen”. Zo is het mij in ieder geval wel vaker vergaan, met nieuwe gewoontes. Om te voorkomen dat je met een mooi voornemen begint en na een paar dagen al strandt, zijn er twee dingen van belang. Allereerst: zorg dat je een levensdoel hebt waarvoor je ’s ochtends je bed uit wilt komen. Wat is jouw hogere doel in je leven? Dat is niet de kinderen naar school brengen, maar misschien wel de beste versie van jezelf zijn, om daarmee een inspirerende ouder te zijn voor je kinderen. Als je duidelijk voor ogen hebt wat jij wilt bereiken in het leven, wie je wilt zijn, op welke manier jij wil bijdragen aan het grotere geheel, dan motiveer je daarmee jezelf om op te staan en de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn. Ten tweede is het belangrijk om te weten hoe het creëren van een gewoonte werkt. Je kan je voornemen om iets iedere dag te doen, maar als je dan na een paar dagen een keer overslaat, en het vervolgens niet lukt om het weer op te pakken, probeer je het wellicht nooit weer. Het vergt tijd, toewijding en discipline. Als je iets 30 dagen lang iedere dag doet, zal je merken dat het een gewoonte wordt. Dat het je steeds makkelijker afgaat. Om je hier bij te helpen, heb ik de 30 Days New Habit Calender voor je gemaakt, welke je hier gratis kan downloaden. En mocht je een keer écht geen tijd hebben, dan doe je ieder onderdeel één minuut en ben je (in het geval van bovengenoemde zes elementen) in zes minuten klaar. Zo heb je niet het gevoel dat je een dag hebt overgeslagen, en is het makkelijker om de volgende dag weer door te gaan met je normale ochtendritueel. Geen excuses dus! Hoe laat sta jij morgen op? Bron: ELROD Hal, "The Miracle Morning - The not so Obvious secret guaranteed to transform your life before 8 AM", © 2012 Hal Elrod International, Inc
We leven in een maatschappij die het ideaal van de extraverte persoonlijkheid benadrukt. Over de tegenhanger introversie bestaan veel misvattingen. Dit geldt zeker ook in het bedrijfsleven. Terwijl toch minstens een derde van de mensen (en dus werknemers) introvert is. Wat houdt introversie eigenlijk in? Wat is de kracht van introverte mensen? En hoe kun je rekening houden met dit persoonlijkheidstype, zodat je als werkgever méér uit je mensen haalt? WAT IS INTROVERSIE? Er zijn veel verschillende definities van introversie en extraversie. Maar degene die ik hier graag zou willen gebruiken komt van Carl Jung en wordt aangehaald door Susan Cain in het boek “Stil, De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen”. “Introverte types voelen zich aangetrokken tot de innerlijke wereld van gedachten en gevoelens en extraverte types tot het externe leven van mensen en activiteiten. Introverte mensen concentreren zich op zingeving van de gebeurtenissen die om hen heen wervelen; extraverte mensen storten zich op die gebeurtenissen zelf. Introverten en extraverten hebben een verschillende hoeveelheid prikkels nodig om optimaal te kunnen functioneren. Introverte mensen tanken bij door in hun eentje te zijn; extraverte mensen moeten bijtanken wanneer ze niet genoeg onder de mensen komen.” Er rust helaas een stigma op introversie. Mensen met een introverte persoonlijkheid worden wel gezien als minder sociaal, of verlegen, minder assertief. Om gelijk maar met die vooroordelen af te rekenen: verlegenheid kán samengaan met introversie, maar er zijn net zo goed verlegen extraverte mensen. Introverte types zijn niet minder sociaal dan hun extraverte tegenhangers, ze zijn alleen op een andere manier sociaal. Extraverte mensen komen socialer over in groepen, zoals op feestjes, omdat hun hersenen beter zijn in het omgaan met veel verschillende informatie en prikkels (die bij de groepssituatie horen). Introverte mensen zullen vaker geneigd zijn feestjes te mijden, omdat ze er te veel prikkels ervaren, of tijd alleen nodig hebben om op te laden. Maar in een onderzoek van vrouwen die één op één met elkaar in gesprek gingen, bleken de introverte en extraverte vrouwen evenveel te praten. De introverte vrouwen waren geneigd zich op één of twee serieuze gespreksonderwerpen te richten, terwijl de extraverte vrouwen meer gevarieerde en luchtigere onderwerpen kozen. Beiden konden het andere persoonlijkheidstype waarderen, ze vulden elkaar mooi aan. Niemand is volledig introvert of volledig extravert. We bevinden ons allemaal ergens op het spectrum tussen 100% introvert en 100% extravert. En iemand die introvert is, maar ook wat men noemt een “goede zelfregulator”, kan heel goed extravert gedrag vertonen, wanneer de situatie dat vraagt. Het belangrijkste is: er is geen goed en geen fout. DE KRACHT VAN DE INTROVERTE MENS Introverte mensen zijn bedachtzamer, denken na voordat ze overgaan tot actie. Ze hebben meer oog voor alarmsignalen en zijn beter in het uitstellen van behoeftebevrediging. Uit onderzoek bij een beleggingsbank bleken de best presterende handelaren introvert te zijn. Introverte types zijn minder gevoelig voor de verleidingen van roem en rijkdom. Daardoor zijn ze bij uitstek het soort leiders die het bedrijf belangrijker vinden dan hun eigen ego. Ze kunnen vooral goed leiding geven aan initiatiefrijke medewerkers, terwijl een team met gebrek aan initiatief juist beter functioneert met een extraverte leider. Een introverte leider kan namelijk over het algemeen goed luisteren en geeft hierdoor meer ruimte aan de inbreng en ideeën van zijn initiatiefrijke medewerkers. Een typische extraverte leider wil echter graag haar eigen stempel op een project drukken. Introverte mensen vinden het prettig om zich op één bezigheid tegelijk te concentreren, blijven langer geconcentreerd op hun werk, geven minder snel op en werken nauwkeuriger. Bij sociale activiteiten waar doorzettingsvermogen voor nodig is, doen ze het zelfs beter dan hun extraverte tegenpolen. Verder werken introverte mensen graag zelfstandig. In bedrijven wordt dit echter niet aangemoedigd. Sinds begin jaren ’90 is de trend in het bedrijfsleven om mensen zoveel mogelijk samen te laten werken in teams. Ook zitten we dichter op elkaar: in de VS was de gemiddelde ruimte per medewerker in de jaren ’70 nog 46 m2. In 2010 was dit nog maar 18 m2! In Europa heeft een soortgelijke ontwikkeling plaatsgevonden. GEVOLGEN VAN DE FOCUS OP SAMENWERKING
Wat bekent dit voor de creativiteit en productiviteit binnen bedrijven? Uit een onderzoek onder computerprogrammeurs bleek dat degenen die het beste presteerden, vooral de programmeurs waren die bij hun werkgever veel privacy, persoonlijke ruimte en invloed op hun fysieke omgeving kregen. Degenen die zelfstandig en ongestoord konden werken. Een ander onderzoek toonde aan dat mensen na een rustige boswandeling beter in staat waren om te leren dan na een wandeling door een drukke stad. Een derde onderzoek toonde aan dat tijdens het werk gestoord worden één van de belangrijkste obstakels is voor productief werken. De trend om zoveel mogelijk samen te werken en dicht bij elkaar te zitten, gaat ten koste van productiviteit, concentratie en creativiteit van zeker een groot deel van de medewerkers. Een groepsactiviteit die niet productief is, maar toch nog veel wordt toegepast, is samen brainstormen. Het eerste onderzoek dat aantoonde dat dit niet werkt, werd gedaan in 1963 en daarna volgden nog vele onderzoeken met dezelfde uitkomst. En dit geldt niet alleen voor introverte medewerkers! Ook directeurs van een reclamebureau (doorgaans meer extraverte types) bleken niet beter in groepswerk dan een groep wetenschappelijk onderzoekers (vermoedelijk meer introverte types). Mensen die alleen werken, blijken ideeën van dezelfde of zelfs hogere kwaliteit te produceren dan wanneer men samen brainstormt. Hoe groter de groep, des te slechter blijken de prestaties. HOE HAAL JE HET MEESTSE UIT JE (INTROVERTE) MEDEWERKERS? Voor alle mensen geldt dat ze een optimaal prikkelniveau hebben, waarbij ze zich het meest vitaal voelen. De extraverte medewerkers doen het goed bij een hoog prikkelniveau, en kun je dus gerust bij elkaar zetten in een omgeving met veel beweging, geluiden en kleuren. Zolang ze er ook maar voor kunnen kiezen om naar een rustiger omgeving te gaan voor bepaalde werkzaamheden, wanneer ze dat willen. Introverte medewerkers komen daarentegen veel beter tot hun recht in een omgeving waar ze rustig en zelfstandig kunnen werken, en een hoger prikkelniveau op kunnen zoeken wanneer ze daar behoefte aan hebben. Terwijl extraverte mensen de voorkeur geven aan iemand met wie ze kunnen concurreren, verkiezen introverte mensen het gezelschap van iemand die hen goed gezind is en vriendelijk overkomt. Extraverte medewerkers kunnen goed omgaan met een directe vorm van communicatie, met confrontaties en een agressievere manier van praten, maar hun introverte collega’s gaan een conflict liever uit de weg en reageren beter op een vriendelijke manier van spreken. Als leidinggevende pas je idealiter je communicatie aan, op basis van het persoonlijkheidstype dat je tegenover je hebt. CONLUSIE Het mooie van ons mensen is dat we allemaal verschillend zijn. Werkgevers doen er goed aan die diversiteit te waarderen, in plaats van hun personeel tot een eenheidsworst te willen vormen. In de natuur heb je voorzichtige types nodig die opmerkzaam zijn en het gevaar op tijd waarnemen, evenals durfallen die er onbezorgd op uit trekken. Zo heeft een bedrijf ook verschillende types nodig, die elkaar aanvullen. Door je te verdiepen in hoe je mensen in elkaar zitten en wat ze nodig hebben, kun je in iedereen het beste naar boven halen. Bron: CAIN Susan, “Stil, De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen”, Arbeiderspers, Amsterdam, zesde druk. |
Archieven
Mei 2020
|